REFERAT EVENEMANG 2014

 

Nyhamnsläge - LANTLIV på farfars tid

Skånesektionen deltog den 20 – 21 september på en av Sveriges största motorutställningar. Familjen Zackow i Nyhamnsläge i Nordvästra Skåne arrangerar under två dagar varje år LANTLIV på farfars tid på sin gård där man visar upp veteranmaskiner tillsammans med likasinnade entusiaster. Årets arrangemang utgjorde som vanligt en fin bredd av gammal teknik från det tidigare bondesamhället där ångmaskiner, tändkulemotorer och traktorer var drivkällor. Det tröskades med stationärtröskor, krossades sten, sågades plank, klövs ved, hyvlades takspån, tillverkades spik och träull – ja listan var lång på aktiviteter.

Årets utställning omfattade av ett 25-tal utställare och veteranföreningar däribland Kullabygdens Veteran- och Maskinförening, Grålleklubben Skåne, Veteranmaskinklubben Syd, Rubens Maskinhistoriska Samlingar och Danska Damptromleklubben.

Lokal mat och olika hantverksprodukter fanns till försäljning liksom redskap och reservdelar på veteranmarknaden. Hoppborg fanns för de minsta och mat och kaffe tillhandahölls på Motorcaféet.

Precis som i äldre tider förplägnades tröskfolk och utställare med mat på ett förtjänstfullt sätt så att dessa kunde uträtta bra dagsverken. Den kvinnliga delen av familjen Zackow serverade mat till deltagarna och hade dessutom tillagat all den goda maten själv.

Båda dagarnas program innehöll defilering med veterantraktorer där ett 40-tal fordon med tillhörande redskap visades upp för publiken under guidning av den kunnige speakern Nils-Eric Sjöstrand från Tändkulans Vänner.

Traktordefileringen följdes av olika tävlingsmoment där det gällde för förarna att visa sina färdigheter i manövrering av fordonen vid olika stationer. Det gällde exempelvis att hålla jämvikt med traktorn längst tid på ett lastbilsflak som byggts om till vippbrygga, hälla upp 1 liter vatten ur en vattenkanna genom att backa med traktorn och slutligen köra en viss förutbestämd sträcka med förbundna ögon. Inte helt lätta uppgifter men alla trivdes oavsett resultatet.

Stort tack till familjen Zackow med Fredrik i spetsen för ett trevligt arrangemang!

 

 

Skåne-Tranås

Ungdomsföreningen i Skåne-Tranås på Österlen arrangerar i samarbete med Grålleklubben i Skåne årligen en veteranträff med utställning av traktorer, bilar, motorcyklar, mopeder, jordfräsar m fl fordon. För de som letar reservdelar finns även veteranmarknad samt försäljning av lokalproducerad mat mm. Utöver utställning av fordon står rally med mopedklubben Trottle Hivers och MC Veteranerna Österlen samt plöjning med veterantraktorer på agendan.

En kuriositet är att rekordet med flest antal Grållar på en och samma dag och plats i Sverige innehas sedan år 2010 av just Skåne-Tranås som nämnda år samlade över 100 stycken Grållar till träffen.

Skånesektionens duktige grålledoktor Bertil Persson från Hörby hade under dagen många besökare i sitt tält där demonstrationsmodellen av grållens hydraulsystem drog till sig stort intresse. Bertil gav många goda råd till besökarna med hjälp av instruktionsböcker, broschyrer och planscher vilket förhoppningsvis resulterar i fler och bättre fungerande traktorer.

Ungdomsföreningens eldsjäl och ordförande Lars-Olof Glifberg, som för övrigt också ingår i Skånesektionens styrelse, hade stor hjälp vid arrangemanget av Håkan Lenander. Sektionsledaren Lasse i Källna och kassören Britta Lindberg bidrog under dagen med försäljning av reklamartiklar för Grålleklubbens räkning.

 

 

Ekebyrallyt 10 år

Ekebyrallyt firade i år 10 års jubileum och ett 60-tal traktorekipage varav ca 15 grållar och en del andra fordon hade hörsammat inbjudan från Stefan Jönsson i Simmelsberga.

Före starten från Skrombergagården serverade familjen Friberg traditionsenligt deltagarna frukostkaffe med smörgås innan traktorhuvarna vändes mot dagens första besöksmål Rosersbergs Gård.

Under vällingklockan på gården berättade här Johan Nilsson om dagens moderna lantbruk samt gav en intressant tillbakablick om gårdens historia.

Därefter tog Tor Svensson täten och lotsade på sin Ford County Super 6 traktorkaravanen till sin gård utanför Tågarp där han och hustrun Irene byggt upp en ansenlig samling Fordtraktorer. Den unika Doe 130 utgör pärlan i samlingen och väckte stort intresse. Förutom Majorer med och utan Selene, Ford 2000-5000 med och utan Select-O-Speed, Dexta, County 4, County Super 6 finns också stordragaren County 454 men även många andra.

Egen medhavd matsäck intogs till lunch på Rönneberga Backe utanför Landskrona där vi sittandes vid en vägg njöt av den vidunderliga utsikten mot Malmö och Turning Torso och Öresundsbron. Enligt uppgift kan man i klart väder räkna till inte mindre än 17 kyrkor från denna höjd utanför Landskrona.

Färden fortsatte på eftermiddagen under regntunga skyar mot Loarps Gård där Petter Krantz entusiastiskt berättade om och visade sin nybyggda anläggning för tillverkning av eldningspellets.

Vid 15-tiden anträddes åter färden mot Skrombergagården och de som inte hade alltför långt hem därifrån kom hem torrskodda medan en del andra hamnade i ett av sommarens kraftiga oväder med mycket regn.

Oavsett vilket har deltagarna lagt ännu en intressant och minnesvärd veterandag till sommarens aktiviteter.

 

 

Skördefesten i Svenstorp den 3 augusti

Skördefesten på Kaj Olssons gård i Svenstorp utanför Tomelilla ägde rum första gången år 1988 varför årets evenemang således var nummer 27 i ordningen.

Skördedagen har haft turen att gynnas av fint väder de flesta gångerna och så även i år. Med en temperatur på drygt 30 grader tunnades emellertid besökarna ut på eftermiddagen då många sannolikt åkte till badstranden i stället för att fördriva tiden på en het och dammig skördedag. Trots detta besöktes evenemanget av drygt 6.000 personer.

Många grålleentusiaster stannade till vid vårt tält för en pratstund och man tackade inte nej till den kopp kaffe och kaka som Skånesektionens flinka kvinnor serverade.

För renoverarna rönte vårt demonstrationsexemplar av en uppskuren bakkropp med grållens hydraulsystem stort intresse och många tog tillfället i akt att fördjupa sina kunskaper om hur en trilskande lyft skulle kunna åtgärdas.

Försäljningen av reklamartiklar gick bra och antalet kepsklädda män ökade under dagen liksom att ett antal nya medlemmar tillfördes klubben.

Skånesektionens medlemmar på Österlen deltar gärna på arrangemanget och antalet Fergusontraktorer ökar år från år. Svenstorp är sannolikt det evenemang där besökarna får se flest originalredskap till Ferguson då Kaj Olsson har en stor samling på gården men även då många utställare kopplar redskap på sin traktor.

Vill man se bredden på Harry Fergusons innovativa förmåga när det gäller redskap och tillbehör så är ett besök på denna årliga skördefest första veckan i augusti definitivt att rekommendera.

 

 

Tändkulans Vänner N Åsum

Sommarens traditionella träff med Tändkulans Vänner på artillerimuseet i N Åsum ägde i år rum helgen 5 – 6 juli.

Under ledning av Lars-Olof Glifberg samlades Grållevännerna på fredagen för uppsättning av tält och uppställning av traktorer och redskap. Vädret var fint och efter grillning på kvällen med likasinnade var humöret och förväntningarna inför helgen på topp.

Fint väder även under lördagen och söndagen med aktiviteter som sågning av stockar, körning med stationära motorer och militärfordon, traktorpulling, traktorparad mm på programmet gjorde att besökarna trivdes.

Traktorer har en stor dragningskraft på barn och många familjer med barn kom till vårt tält där Grållarna väckte stort intresse. Många barn provsatt traktorerna medan föräldrarna förevigade tillfället.

En ovanlig tramptraktor Gråtass med vagn i vår utställning ville säkert många barn ha med sig hem men det gick tyvärr inte.

Stort tack Lars-Olof, Rasmus, Lars-Göran, Ulf-Peter, Östen, Ulf S, Poppen, Torgny, Monica, Åke m fl som bidrog till härlig gemenskap under helgen.

Skrivet av Britta Lindberg nyss hemkommen

 

 

Graested

Under pingsthelgen gjorde Skånesektionen under ledning av Britta Lindberg en utfärd med traktor till den årliga Veteranträffen i Graested i Danmark.

Avresa skedde med Scandlines färja klockan 8.00 från Helsingborg varefter färden, efter färjeavstigning i Helsingör, fortsatte genom Centrum förbi Kronborg Slott ut på Kystvejen mot Gilleleje. Efter knappt två timmars färd i lagom takt och i friskt försommarväder längs kusten och i bokskogen på Nordsjälland kom vi fram till Graested vid 10-tiden.

Veteranträffen äger rum under pingsthelgen varje år och har med åren utvecklats till ett evenemang som spänner över allt från stationära motorer, traktorer, bilar, motorcyklar, mopeder, entreprenadmaskiner och militära fordon till fantastiska ångmaskiner.

Därutöver finns en intressant samlarmarknad, loppis, många mattält och inte minst ett tivoli med attraktioner för de minsta att besöka.

Det är alltid lika trevligt att träffa våra danska vänner Niels-Erik och Britta Nielsen som ansvarar för avdelningen med traktorer och lantbruksmaskiner så även om språkförbistringen kan ställa till det ibland är det "hygge" på högsta nivå som gäller.

Efter ett antal timmar med danskt gemyt, som bland annat innebar intag av smörrebröd och ett för dagen speciellt framtaget Graestedöl för de som ville, anträddes hemfärden ca 16.00.

Åter på svensk mark vid 18-tiden kunde deltagarna åka vidare hemåt efter en utfärd på ca 10 mil.

Stort tack till Britta för en trevlig dag.

 

 

Beredskapsmuseet

Till minnet av D-dagen den 6 juni 1944 i Normandie, dvs de allierades landstigning i Frankrike under 2:a världskriget, arrangerade Beredskapmuseet i Djuramåsa strax norr om Helsingborg en militärhistorisk helg den 24 – 25 maj.

Fergusonklubben var inbjuden att delta och i samarbete med Kullabygdens Veteran och Maskinförening byggde vi upp en monter. Inget fordon tillverkat senare än 1944 fick delta varför tillgången på utställarföremål inom Fergusonklubben var begränsad.

Samarbetet fungerade utmärkt och vi kunde gemensamt visa upp en Epa-traktor från 1928, en Oliver 18-28, en Allis Chalmers med unik Åsedahytt, en totalrenoverad John Deere BR samt en Ferguson Brown samtliga från åren 1936-38. Till detta kom några tändkulemotorer, redskap till traktorer samt en cykeldressin från Veteranjärnvägen i Klippan.

Utställningsområdet och museet i Djuramåsa innehöll många historiskt intressanta miljöer och besökarna kunde bland annat få se "Slaget om Djuramåsa", ett fältslag i starkt kuperad terräng med markstyrkor understödda av stridsvagnar och andra pansarfordon som med korsvis eldgivning och mycket rök bekämpade den lede fi.

Som tur var uppstod inget blodvite i striderna varför sjukvårdarnas arbete inskränkte sig till annan typ av omplåstring.

Tack Beredskapsmuseet för två intressanta dagar.

Britta Lindberg

 

 

 

MILA Utställningen

Hej Fergusonvänner, nu har Ferguson Skåne varit och visat upp Ferguson TE20 traktor i Malmö på mässhallarna, Milautställningen som är en lantbruks och djur utställning som går tre dagar, mycket trevliga dagar, mycket människor som vill prata om sin barndom med TE20 det var den första traktor de fick köra hemma på gården.

Mvh Börje

 

 

 

Årsmöte

Hej lite bilder från årsmötet som var i Skåne Tranås. Ordföranden öppnade årsmötet som blev vanliga förhandlingar. Håkan Lenander blev avtackad och slutade i styrelsen men som fortsätter i fergusonklubben med andra sysslor.

Än en gång ett mycket fint årsmöte med god mat.

 

Börje Nilsson blev nyinvald i styrelsen i stället för Håkan Lenander, i övrigt omvaldes Lasse i Källna som ordförande på ett år, sekreteraren Karin Bengtsson omvaldes på två år, Börje Nilsson nyvaldes på två år. Utöver detta kvarstår Britta som kassör, Lars-Olof Glifberg och Bo Bengtsson som ledamöter ytterligare ett år.

 

 

 

 

Skånesektionen © 2011-2024 • Senast uppdaterad 2024-02-04 • Webmaster