REFERAT EVENEMANG 2018

 

Grålle Working Days i Jonstorp 22–23 september 2018

 

En helg på hösten brukar Familjen Zackow bjuda in till Lantliv på Farfars Tid i Nordvästra Skåne och stor veteranshow i dagarna två.

 

På en yta av ca 4,5 tunnland visade Fredrik & Co upp ett stort antal ångmaskiner, tändkulemotorer, bilar, traktorer, kvarnar, sågar, tröskor, stenkrossar mm och det var action som gällde! Inte minst på pullingbanan samlades besökarna då Fredriks stora ånglokomobil Nichols & Shepard från år 1918 gav järnet!

Maskinerna visas i möjligaste mån i full drift och Sveriges äldsta blocksåg/liggande ramsåg från slutet av 1700-talet drog till sig uppmärksamhet när den sågade grova plank av högsta kvalitet.

En parad med presentation av fordon ägde rum båda dagarna och följdes av manövertävling där det bland ingick positions- och avståndsbedömning samt balansbräda, något som visade sig inte vara helt lätt.

 

Fergusonklubben hade tillgång till ett utställnings- och demonstrationsfält på ca ett tunnland där havre odlades på halva ytan. Med Fredrik Zackow vid spakarna på självbindaren av märket John Deere skördades först havren för att senare tröskas med den stationära Thermaenius-tröskan på området.

 

Grålleklubben inledde därefter sina Working Days genom att köra med alvluckrare för att bryta plogsulan. När djupet mättes hade vi luckrat jorden ned till det imponerande djupet av ca 45 cm. Grållen var försedd med halvband och original Ferguson alvluckrare vilket visade sig vara en optimal kombination i erfarna föraren Bengt Nilssons händer.

Vi konstaterade att traktorn bör vara utrustad med halvband alternativt ha någon form av slirskydd på däcken, till exempel av typen Fergusons Girdles, för att inte slira.

Utrustningen anges också i instruktionsboken för alvluckraren som mer eller mindre nödvändig för att säkerställa ett bra arbete.

 

Efter alvluckringen gick det lättare att plöja och sällan har väl Rolf Gustavsson med sin Grålle och tvåskäriga 12” originalplog plöjt bättre. Förskalarna var rätt justerade och ett lämpligt plöjningsdjup kunde hållas utan problem. Jorden föll sönder och tiltor utan uppstickande stubb eller ogräs vändes till en jämn åker.

En Ferguson Brown modell A med tvåskärig plog fanns på plats men i avsaknad av piggar på järnhjulen fick det enbart bli rundturer bland besökarna med plogen upphissad.

 

Vår avsikt var att harva före sådden men då jorden redde sig fint tog vi ett snabbt beslut om att prova sådd direkt i tiltan i likhet med en modern Rapid såmaskin.

Det gick dock tungt att dra ekipaget och dieselgrållen som utgjorde dragaren för dagen fick verkligen bekänna färg.

Traktorns bakhjul hade ett fantastiskt grepp i marken då mycket vikt överfördes från Fergusonsåmaskinen genom hjulens placering långt bak. Traktorns motorstyrka på 25 hk var dock en begränsande faktor vad gällde hastigheten framåt.

Med hjälp av tyngdöverföringen visade vi hur skivbillarnas fjädersystem fungerade och hur sådjupet ställdes in.

 

Alltid engagerade familjen Engelbrekt i Södåkra visade upp 10 stycken smalspåriga traktorer från Grållen fram till Massey Ferguson 135 i vår monter. En del av traktorerna användes dagligen vid körning i familjens odlingar av äpple.

 

Även Grålledoktor Birger Axelsson var på plats vid vårt demofält och visade den genomskurna bakaxeln av Grållen och besvarade frågor av teknisk natur.

 

Stark blåst gjorde att sektionens kassör Britta Lindberg i likhet med de andra knallarna letade upp en lugn plats i den tömda museibyggnaden där hon sålde artiklar för Grålleklubbens räkning och samtidigt bjöd besökarna på äpplen.

 

Helgen präglades av stort gemyt och mellan 1500 och 2000 personer hade trots den ihållande blåsten letat sig till Jonstorp.

 

Stort tack till familjen Zackow för en trevlig helg.

 

Text och foto: Ulf-Peter Andersson

 

 

 

Degebergaträffen

 

Helgen 7 och 8 juli deltog Skånesektionen i Traktor Vännernas och Gärds Härads Hembygdsförenings årliga Traktor & Motorträff i Hembygdsparken i Degeberga.

I motsats till förra årets regniga träff blev årets sammankomst i varmaste laget med temperaturer på uppåt 30 grader men trots det fina badvädret hade ca 1.800 besökare hittat vägen till den fina hembygdsparken i Nordöstra Skåne.

Ca 170 traktorer, ångmaskiner, lokomobiler, veteranbilar samt ett 40-tal tändkulor liksom en mängd småmotorer som drev diverse redskap fanns på plats.

Parkens smedja var igång med smeden svettig och smutsig arbetande vid sin ässja och smidesstäd. Militären representerade med diverse fordon och utöver detta fanns ett stort antal personbilar, lastbilar, motorcyklar och mopeder på plats.

Över 100 stycken visades upp och bl a en sågsamlare från Finland hade letat sig till Skåne med sina klenoder. Fyra glada danskar från Bornholm hyggede besökarna med en ovanlig bensindriven stamp som skrämde slag på besökarna med sitt ljud. En gammal ramsåg, dragen av en lokomobil, sågade grova ekplank som det gick att tillverka robusta bordsskivor och bänkar av osv.

Båda dagarna ägde en traktorparad rum med Fredrik Zachow som speaker där han på ett mycket kunnigt sätt berättade om fordonen som passerade förbi åskådarna.

I Grålleklubbens monter visade vi upp ca 25 stycken Grållar och Guldkalvar de flesta med tillkopplade redskap. Även några röda MF traktorer av varierande modeller fanns att beskåda.

Glädjande nog kan sektionens medlemmar sin Fergusonhistoria och hade tagit till sig Harry Fergusons idé om att Ferguson inte bara är en traktor utan utgör ett komplett system.

De flesta utställarna kom därför med tillkopplade originalredskap och alltid lika engagerade familjen Abelin från Hörby hade tagit med sig en butterflyplog dvs den enskäriga växelplogen, en tvådelad fjäderharv, en tallriksharv, en tvåskärig tallriksplog samt traktorer utrustade med lilla gödsellastaren och den större bananlastaren med jordskopa, allt i fint renoverat skick.

Även en bakmonterad Fergusonkran fanns på plats, liksom alvluckraren/stenuppdragaren och ett antal plogar och transportboxar. Ett ovanligt originaltillbehör som visades upp var hjulsatsen som gjorde att transportboxen kunde användas som handdragen kärra när den inte var kopplad på traktorn.

En mer udda uppenbarelse var Hembygdsföreningens ombyggda Grålle till lokomotivet Raoul som drar vagnar med besökare i parken vid olika evenemang.

I Grålletältet bjöds besökarna som vanligt på saft, kaffe och kakor och om man ville diskutera något problem fanns vår Grålledoktor Birger Axelsson på plats tillsammans med demoexemplaret av sektionens genomskurna bakaxel från Grållen.

Sektionen sålde reklamprylar och några nya medlemmar blev det.

En trevlig helg präglad av stort gemyt med lördagskvällens Grillfest som höjdpunkt!

 

Text och foto: Ulf-Peter Andersson

 

 

Cruising runt Rössjön

 

Söndagen den 10 juni hade Grålleklubben sitt årligen återkommande rally i Nordvästra Skåne. Under många år har rallyt haft start och målgång i Össjö men i takt med att småvägarna blev inkörda har rallyt under några år utgått från Ingeborrarps Friluftsmuseum och i årets upplaga fanns start och målgång hos Tina Johansson och Naturens Under i Ramnekärr.

 

Söndagen präglades av fint väder och dammet yrde kring traktorerna när vi i behaglig takt begav oss mot Rössjön på småvägarna via Harbäckshult, Snäckebotorp, Stavershult, Trolle Halla, Kristineberg fram till Brogård mellan Västersjön och Rössjön. Här fick traktorerna ta igen sig en stund och det serverades kaffe och nybakta kanelbullar till deltagarna.

Börje Nilsson tog av sig strumporna och klev upp på en sten vid sjökanten och utsågs därmed till Grålleklubbens svar på den "den lille havfrue"

 

Färden gick vidare förbi småsjöarna Kyrkesjön och Aborrasjön mot Tåssjö Kyrka innan vi så småningom anlände till Stora Kärr där Lennart och Ewa Persson visade sin samling av fina BM och Volvotraktorer. Efter besöket gick färden vidare över Bassholma, Persköp, Sjunkamossa innan vi så småningom återvände till Ramnekärr.

 

Dagen avslutades under gemytliga former med goda räkmackor gjorda av Tina som därtill höll grillen igång för varm mat.

För den tävlingsinriktade fanns möjligheten att försöka hälla upp en bestämd kvantitet vatten från en vattenkanna som manövrerades med hjälp av traktorn.

Monica Nilsson sätter ofta karlarna på plats på pullingbanan med sin Victor och visade även här var skåpet skall stå när det gäller att hälla upp en liter på bästa sätt!

 

Ovanligaste ekipage av de ca 30 stycken som deltog hade Kjell Nilsson från Östra Ljungby som åkte i en hemmabyggd blåmålad glasfiberbåt dragen på vagn av en gulmålad BM 36 körd av sonen Stefan. Svenskare än så kunde dagen gärna inte bli i kombination med många säregna historiska Skånska orter och ortnamn vi passerade, många dock från Snapphanetiden när danskarna härjade här.

 

Tack till Tina, Keller och Lasse i Källna för att ni höll i tåtarna.

 

Gå gärna in på Facebook under namnet Ramnekärr, Naturens Under där mer material finns.

 

Text och foto: Ulf-Peter Andersson, och Börje Nilsson.

 

 

 

Ferguson Dage i Danmark den 25 maj 2018

 

 

Foto: Kenneth Löfgren.

 

 

Skogsdag i Ramnekärr den 24 februari 2018

 

Det såg i det längsta ut som om Skånesektionens Skogsdag skulle bli svår att genomföra efter de stora regnmängderna som fallit under hösten och vintern samt avsaknaden av tjäle. Lagom till lördagens aktiviteter kom emellertid kung Bore med kylan och det blev en fantastisk dag med ca 10 centimeter snö, några minusgrader och en strålande sol från nästan molnfri himmel.

 

Förutsättningar var således de bästa och många hade också letat sig ut i skogen till Tina Johanssons skogsgård utanför Örkelljunga för att ta del av nostalgidagen som hölls för femte gången. Besökare kom från hela Skåne men även långväga besökare från Alingsås och Falun hade hittat till Ramnekärr.

 

Tinas pappa Keller ställde tillsammans med sektionens medlemmar upp med traktorer allt från den lille Grållen till MF traktorerna ur 100-serien och visade med hjälp av olika redskap hur arbetet på mindre skogsfastigheter kunde bedrivas på 1950 och 60-talen.

 

Rolf Gustavsson från Höör arbetade med sin Grålle utrustad med original slirskydd och timmersax och körde ut grövre stockar. Han assisterades av ytterligare en Grålle med halvband samt en Guldkalv med skogskedjor.

 

För utkörning av klenare stockar användes en MF 135 utrustad med halvband, wirespel och skogsvagn och en annan MF 135 med timmerkran stod på upplagsplatsen redo att lägga stockarna prydligt i travar.

 

Framkört timmer användes bland annat i en vedprocessor som drevs av en MF 35 utrustad med skogskran för att underlätta hanteringen av de grövre dimensionerna. Här visade Keller hur kapning, klyvning och säckning av brasved i storsäckar går till i ett sammanhängande moment.

 

Strax intill vedprocessorn visade Lasse i Källna med sin Grålle Continental av 1947 års modell med Ferguson original vedkap att även detta ekipage kan göra ett gott arbete. En äldre barkningsmaskin visades också upp där besökarna kunde se hur barkning och spetsning av stängselstolpar och hässjestörar gick till i äldre tider. Även i detta fall var drivkällan en Grålle.

 

Katten bland hermelinerna var en Lanz Bulldog D2816 med vilken Jörgen Johansson körde ut okvistade stammar ur skogen för flisning. Denna äldre teknik stod i klar kontrast till den moderna skotare med vars hjälp han senare på ett mycket proffsigt sätt demonstrerade samma arbetsmoment för besökarna.

 

Tina Johansson har låtit bygga tre timmerstugor på sin fastighet och i en av dessa undfägnades besökarna med värmande ärtsoppa eller köttsoppa gjord på vildsvin. Många tog också en kopp kaffe med hembakta mandelkubbar. Tina och Naturens Under stod för försäljning av hemkokt marmelad, sylt, saft mm och till sin hjälp hade hon Grållesektionens kassör Britta Lindberg som även sålde tröjor och mössor för klubbens räkning.

 

På demonstrationsområdet kunde man köpa grillad korv med bröd och frös man om fingrarna fanns en eldkorg framför Grålleklubbens husvagn att värma sig över. Många besökare kom och pratade bort en stund med sektionens ledning och passade samtidigt på att få lite goda råd av Grålledoktor Birger Axelsson.

 

Stort tack till familjen Johansson och alla andra som gjorde dagen intressant.

 

Text och foto: Ulf-Peter Andersson, Britta Lindberg och Lars Olofsson.

 

 

 

 

Skånesektionen © 2011-2024 • Senast uppdaterad 2024-02-04 • Webmaster