REFERAT EVENEMANG 2012

 

SM i plöjning 2012

Helgen 20.21 oktober genomfördes SM i plöjning på Östra-Ljungy Naturbruksgymnasium.

Efter regnat i veckor kom en helg aom det inte regnade. Lördagen strålande väder, söndagen lite kallare men inget regn. Grålleklubben hade en monter där. Vårt kaffetält var uppe. På ett bord stod två olika tillatsväxellådor. Dessa var det många som ville prova. Utanför var lite olika traktorer utställda. Nämnas kan Ferguson Ponny mycket sällsynt en ford med fyrhjulsdrift och V8 motor. I övrigt 47:a med continentalmotor, en smalspårig, Ferguson 35 Guldkalv, en grålle med lastare och en med gräsdäck-

Vi hade en del folk som passerade vårt tält och bleb bjudna på kaffe och kaka. Det var inte mycket besökare totalt, detta på grund av det fina vädret då det var mycket jordbruksarbete hemma på gårdarna.

Vi som var där, Britta Lindberg, Ulf-Peter Andersson, Jan-Ove Bengtsson och Lasse i Källna.

 

Jag tackar för hjälpen med detta arrangemang. Lasse

 

 

 

Ferguson deltog i Vallåkraträffen

Lördagen den 18 augusti kördes det traditionella Pärlrally med veteranlastbilar och bussar i Nordvästra Skåne. Rallyt har traditionsenligt sin målgång på Vallåkraträffen som i år var den trettionde i ordningen. Arrangörerna hade inför årets träff funderingar kring det historiska inslaget och önskade bredda utbudet av veteranfordon till att även omfatta veterantraktorer. En arbetsgrupp på 3 personer bjöds in, Stefan Jönsson, Kenneth Löfgren och Ulf-Peter Andersson fick i uppgift att arrangera traktorinslaget.

Stefan Jönsson anordnade ett traktorrally med start vid Ingemar Perssons Gårdsmuseum i Viarp och med målgång på utställningsområdet. Totalt deltog ett 30-tal entusiastiska veteransamlare från trakten med sina traktorer.

Kenneth Löfgren och Ulf-Peter Andersson arrangerade en Fergusonutställning med 50-talstema inne på utställningsområdet. Bland traktorerna märktes ett tjugotal traditionella Grållar men även två Ford 8N bl. a. med V8 motor och 4-hjulsdrift. Stort intresse rönte en gråmålad Massey Harris Ferguson Ponny endast tillverkad i 705 exemplar. Traktorn tillverkades i Canada år 1954 och målades grå redan på fabriken eftersom den såldes av Fergusons återförsäljare på den Nordamerikanska marknaden.

Utöver traktorerna i montern fanns också många intressanta Ferguson originalredskap från 50-talet. Speciellt kan nämnas en original Ferguson dumper (30 cwt) i nyskick. Vagnen lastar 1500 kg och är försedd med tipp och handbroms. Den är en mindre modell än den större 3-tons vagn från samma tillverkare Joseph Sankey i England.

Ett annat intressant redskap var Fergusons Hammarkvarn även den i fungerande nyskick. Den mobila hammarkvarnen användes i England på 50-talet för malning av spannmål (kärnor), hö, torkat gräs, grovfoder mm till djur. Förutom dessa redskap fanns ett stort antal andra originalredskap som plog, kran, mullskopa, potatissättare, potatissprätt, schaktblad, växtskyddsspruta och kompressor och häcksax m.fl.

Slutligen kan nämnas att Hans-Göran Persson deltog med sina modellsamlingar. Hans Lego-traktorer med tillhörande redskap från 40- och 50-talet är särskilt intressanta samlarobjekt idag. Inte många vet att dessa leksaker tillverkades av samma fabrik som senare skulle göra så populära leksaker för den yngre generationen.

Att intresset är stort för veterantraktorer och maskiner märktes genom att många besökare stannade till och pratade bort en stund. Vädret var bra och Ferguson Skåne har nu utökat sina domäner till att även omfatta Bilsportentusiasternas i Sverige!

 

Kenneth Löfgren

 

 

 

Ferguson på Borgeby Fältdagar den 27 – 28 juni 2012

Hushållningssällskapet i Malmöhus län arrangerade traditionsenligt sina årliga fältdagar på Borgeby Gård i Skåne i slutet av juni. Borgeby Fältdagar är Nordens största lantbruksmässa som i år besöktes av ca 17.000 personer under de två dagar den pågick.

Visning av försök i olika grödor med "Gropen" som det stora dragplåstret, demonstrationer av maskiner under olika teman, provsmakning av produkter samt utställning av maskiner inom djur-, jord- och skogsbruk stod på agendan under två mycket intensiva dagar.

Arrangörerna hade liksom tidigare år tagit hjälp av veterantraktorsamlare från Skåne under ledning av Bo Arne Olsson med transport av besökare inom mässområdet. Besökarna kunde åka med på guidade turer på vagnar dragna av veterantraktorer för att få en övergripande blick av området och vad som erbjöds.

Medlemmar från olika veteranklubbar med dussinet traktorer av varierande märken turades om att dra besökarna runt mässområdet. En fin samling traktorer bestående av Farmall DGD 4, David Brown Crop Master, Allis Chalmers, Volvo Boxer, BM Victor tandem, John Deere A, BR och High Crop och inte minst Ferguson och Ford skötte sitt uppdrag med beröm.

Skånesektionens alltid lika engagerade Börje Nilsson körde sin helrenoverade FE 35 Guldkalv, Kjell-Erik Persson deltog med sin MF 65 i fint originalskick och slutligen deltog Britta Lindberg med familjens fyrhjulsdrivna FORD 8N med V8-motor.

Samtliga traktorer väckte berättigad uppmärksamhet och många äldre besökare nickade igenkännande när man såg klenoderna från förr.

Med tanke på att fordonen är femtio år och äldre och under två dagar kördes intensivt är det imponerande att allting fungerade oklanderligt. Det är ett bevis på att det finns många utomordentligt kunniga och engagerade mekaniker i samlarkretsen som kan underhålla sina fordon.

Fältdagarna var mycket välarrangerade och att som ensam kvinna därtill få ta del av umgänget med er trevliga bensin- och dieseldoftande veterankarlar under två dagar är ytterligare grädde på moset.

 

 

Britta Lindberg, Skånesektionen

 

 

 

Källnaträffen 24 mars

Då var det dags för den tradionella Källnaträffen i Sockenstugan. Det var ett 20 tal medlemmar samlade. Årets tema var lastare. Kenneth Löfgren kom med sin lilla gödsellastare. Själv hade jag bananlastaren med mig. En grålle var utrustad med Bergsjö-lastare och en med Uni-lastare. En 35 X (multi-power) också med Bergsjö-lastare. Bo Jönsson kom med en specialare - en 35 X med annan motor.

Lite tallriksredskap var också utställda. Med tanke på Grållebladet hade jag några transportboxar och mullskopa med mig . Inne i sockenstugan hade Kenneth Löfgren och Britta Lindberg gjort iordning en fin utställning. Två tillsatsväxellådor tillverkade av Sherman Brothers i USA för upp och nedväxling visades. Ett fint ställ med böcker och original tillbehör. Nämnas kan ringpumputrustning, timräknare, bränslestickor, batterilock mm.

 

 

Författat av "Lasse i Källna"

 

 

 

Mekarträff i Örkelljunga den 17-18 mars

Vi var 30 stycken som samlades hos Mekonomen i deras fika rum. Det började med att Bo Hansson från Olssons i Ellös berättade lite om deras verksamhet, detta samtidigt som vi tog förmiddagsfika. Sedan gick vi tvärs över gården in i en mycket fin verkstad som vi hade fått låna. Där fanns lite av varje som vi behövde. Vi startade med att byta membran i dieselpumpen på grållen. Sedan var det kopplingsbyte på samma traktor. Vi bytte även koppling på en fotogen traktor. Det var mycket mer att skruva i dieseln. Vi provade att montera den nya packboxen i hjulnavet. Vi kom även på att en bromstrumma kan sitta mycket hårt. Lite allmänna justeringar av förgasare och dylikt. Ett stort tack till våra lärare med Bertil Persson i spetsen. Per-Åke Ivarsson, Jan Nilsson och At läkaren Birger Axelsson. Även till Anders som ställde sin verkstad till vårt förfogande samt medarrangör Stefan på Mekonomen i Örkelljunga. Om jag har tolkat det hela rätt så var alla nöjda med träffen.

 

Författat av "Lasse i Källna"

 

 

 

 

 

Skånesektionen © 2011-2024 • Senast uppdaterad 2024-02-04 • Webmaster